Heliski

Tre toppar Norra Storfjället vid fint väder

2895 kr per person år 2020

Hur går det till?

 • Ring och boka Heliski på tel: +46 (0)954-30500 (Anmälan är bindande)

 • Berätta vilka dagar ni är på plats i området och när ni kan åka

 • Uppge ditt mobilnummer och e-postadress. Vi ringer kvällen före eller tidigt på morgonen – vädret styr

 • Ni åker alltid med guide

 • Lavinryggsäck med spade, sond och transceiver ingår

KONTAKTA OSS ››

Hur många kan åka?
Minimiantal är 5 personer. Det kan vara flera olika personer/grupper som åker tillsammans. Vi samlar ihop tillräckligt med åkare/ anmälningar. Är ni fler än 5st som vill åka? Kontakta oss för information.

Presentkort:
Du kan också köpa Heliski som presentkort till någon annan i förväg – Ring oss 0954-30500.

Vart åker vi?
Vi flyger i området kring Norra Storfjället, exakta toppar bestäms utgående från de väder-, vind- och snöförhållanden som råder för dagen

Vad kostar det?
Priset för 3 toppar är 2895 kr per person vid full helikopter (5 personer)

Vem är vi?

Vi bedriver helikopterskidåkning i området kring Norra Storfjället i Hemavan, Vindelfjällen. Stig Strand, som ansvarar för verksamheten har ca 30 års erfarenhet av helikopterskidåkning i detta område och har tillbringat oändligt många timmar i fjällområdet. Stig har i dagsläget Anton till sin hjälp i den dagliga verksamheten. Under högsäsong använder vi oss också av fler guider med stor lokalkännedom.

Offpist-åkning är alltid förenat med risker. Att minimera och förebygga dessa risker är vår största prioritet. Våra guider har stor erfarenhet av fjällen i Hemavan samt utbildning i vildmarkssjukvård och lavinkunskap. Lavinryggsäck med spade, sond och transceiver ingår alltid för våra gäster. Det är tillåtet att använda egen lavinsäkerhetsutrustning efter att guiden kontrollerat den och gett klartecken.

Området vi flyger i har åkning i alla väderstreck, vilket gör att vi har en stor fördel då vi letar efter den perfekta snön. Åken i vårt område bjuder på varierad terräng med 500 – 1000 fallhöjdsmeter/åk. Den högsta toppen i vårt område är Norra Sytertoppen på 1768 m.ö.h. Vid fint väder erbjuder vi allt ifrån tre toppars lyft till heldagar. Självklart går det att köpa till extra lyft när man väl är på plats ute i området med helikoptern.

Vid mindre fördelaktigt väder kan vi erbjuda helikopterskidåkning i lågzon (skogsåkning) till gäster med god skidvana.

Gruppstorlek

Max fem (5) gäster/guide. Vi flyger väldigt sällan fler än tre grupper per rotation. Om ni inte är fem personer i er egen grupp så kommer vi att sammanföra er med andra åkare. Vi gör alltid vårt yttersta för att skapa funktionella grupper.

Förkunskaper

I vårt område finns åkning av varierande svårighetsgrad. Om du obehindrat åker en röd eller svart pist är det generellt inga problem att åka heliski med oss, en viss vana av att åka offpist är dock att föredra. Informera oss om gruppens nivå när ni anmäler er. Var realistisk när ni uppger gruppens nivå, det ger en bättre upplevelse för er.

Åldersgräns

Vi tillämpar ingen åldersgräns, men alla under 18 år behöver ha en myndig ansvarsperson med sig under aktiviteten samt målsmans tillåtelse. Anmälan av person under 18 år sker i samråd med oss.

Samlingstid

De grupper som flyger på förmiddagen samlas oftast vid Trolltunet kl. 8:15 där vi börjar med en säkerhetsgenomgång. För grupper som flyger på eftermiddagen meddelas samlingstid och plats i god tid innan samlingen.

Helikopterskidåkning – vad är det?

Gäster som inte åkt skidor med helikopter som lift tidigare har ofta funderingar kring det praktiska. Här följer lite grundläggande information, allt detta och mer därtill förklarar vi grundligt vid säkerhetsgenomgången innan vi flyger.

Vid säkerhetsgenomgången utrustas ni med lavinsäkerhetsutrustning. Därefter går guiden igenom hur vi uppför oss i och i närheten av helikoptern, några viktiga punkter är:

 • Guiden lastar i och ur all utrustning.
 • Guiden öppnar och stänger alla dörrar.
 • Sparka inte av snön från pjäxorna mot helikoptern. Slå istället pjäxorna mot varandra.
 • Spänn fast säkerhetsbältet när du sätter dig i helikoptern och behåll det fastspänt tills vi har landat.
 • Vid landning visar guiden när du ska kliva ut och var du ska sätta dig. Detta är viktigt eftersom helikopterns rotorblad fortsätter att rotera under tiden guiden lastar ur.
 • Behåll hjälm/mössa och handskar på samt stäng jackan, vinddraget från rotorn kan orsaka att lösa saker flyger iväg. Skidglasögon är bra att skydda ögonen med mot snön som yr.
 • Snowboard, skidor eller telemark, ni väljer själva vad ni åker på. Alla tre fungerar fint för oss och inget val orsakar någon fördröjning i åken.

#Instagram

Har du instagramkonto?
Tagga gärna dina bilder när du åker med oss, så att du kan visa fjället för dina vänner! Använd #-taggarna: #heliski #hemavan #riktigafjäll

FÖLJ OSS
FÖLJ OSS

Lågzons Heliski

Enbart under lågsäsong: 3 åk med 400 meter fallhöjd i brant terräng och i skog (kan göras vid sämre väder)

Min. antal 11 personer, Norra Storfjället/ Laisholm (här utgår vi från Laisholm och TopHelis hangar)

This error message is only visible to WordPress admins

Error: There is no connected account for the user 1548034018 Feed will not update.

Stig berättar

Hemavan är Heliskiings vagga i Sverige och i Norden. Här startade (1974) bl.a. Tony Olofsson och den tidigare SLAO-chefen Stig Lundkvist det som vi kallar heliskiing. Heliskiing betyder att man använder helikopter för att ta sig upp på fjälltoppar för att sedan åka i orörd snö med upp till 1100 meters fallhöjd. I Hemavan är det kort avstånd från byn in till de toppar som används. All heliskiing kräver en van guide för att t ex undvika laviner. De vanliga är att man åker en, två eller tre toppar.

Jag är den som normalt guidar. Det finns även chans att köpa tre timmar effektiv helikoptertid. Det betyder 10 toppar för en grupp på 7 personer och med undertecknad som guide. Bra skidåkning är det fram till början på juni.

Stig Strand, Tony Olofsson tillsammans med legendariske Frans Klammer åkte mer än 100000 fot på en dag och som förmodligen fortfarnade är världsrekord med helikopter som lift.

Skidhälsningar
Stig Strand

KONTAKTA OSS ››